Przez żołądek do ciała

Scena Główna

MULTISENSORYCZNA INSTALACJA W PRZESTRZENI TEATRU

 

jedzenie = kultura
jedzenie = świadomość ciała
jedzenie = sztuka sceniczna

 

Jest nie tylko podstawą egzystencji, ale też dostępnym na wyciągnięcie ręki narzędziem do budowania świadomości ciała. Sztuka kulinarna ma potencjał uwrażliwiania na wartość artystyczną obecną w najprostszych codziennych czynnościach skupionych wokół jedzenia, na ich poetykę i zmysłową przyjemność.
Interaktywna i multisensoryczna instalacja z kategorii food art będzie angażować wszystkie zmysły – za pomocą ruchów, dźwięków, obrazów, smaków i zapachów. To odbiorcy uruchamiają i tworzą instalację poprzez udział w niej.
Inspiracją dla formuły projektu był tekst Richarda Shustermana o somaestetyce i gastronomii, gdzie biesiada przyrównana została do sztuki scenicznej – czasowej i performatywnej, w której jedzenie pełni rolę tekstu, otoczenie staje się scenografią, a ruchy towarzyszące spożywaniu tworzą “zaimprowizowaną zbiorową choreografię”.

 

Za moderację doświadczenia odpowiada Natalia Oniśk – edukatorka, tancerka, performerka i aktywistka taneczna.

 

Jak się przygotować?

➡️mieć świadomość, że będziemy zdejmować buty przed wejściem na instalację

➡️ubrać się odświętnie, ale wygodnie (żeby czuć się swobodnie na scenie i we własnym ciele równocześnie)

➡️nie być głodnym, ani najedzonym (żeby mieć gotowość i ciekawość do nieśpiesznego smakowania)

 

koncept i wykonanie: Kaja Jałoza
światło: Wojciech Kiwacz
dźwięk: Bogdan Czyszczan

 

projekt zrealizowany ze środków pochodzących ze Stypendium Twórczego Miasta Krakowa

 

rozwinięcie projektu na stronie kajajaloza.info